Adathordozó fizikai megsemmisítése

Előfordulhatnak olyan esetek, amikor az adathordozó újrafelhasználása nem cél vagy annak elektronikai, mechanikai meghibásodása miatt nem lehetséges. Fontos, hogy az adathordozó meghibásodása még nem jelenti azt, hogy a rajta tárolt adatok egyáltalán nem nyerhetőek vissza, így az ilyen adathordozók megfelelő törléséről, megsemmisítéséről is mindenképpen gondoskodni kell! A DataClear Kft tevékenységei között az adathordozók fizikai megsemmisítése is szerepel. Ezt a feladatot egy speciális eszköz, az ún. Degausser segítségével végezzük, mely nagyerejű mágneses tér létrehozásával gondoskodik az adatok visszaállíthatatlan törléséről. A törlési eljárás ugyan fizikailag nem semmisíti meg az adathordozót, de minden adat garantáltan törlésre kerül róla, beleértve a gyártói firmware-t is, ami nélkül viszont hiába is javítanánk meg esetleg az eszköz mechanikai vagy elektronikai hibáját, a számítógépek nem tudják újra használatba venni.

A Degauss eljárás természestesen csak mágneses adathordozókon működik. Optikai és egyéb adathordozókat e célra kifejlesztett darabolóval (shredder) kerülnek megsemmisítésre. Az adattörlési eljárásról tanusítványt adunk, továbbá ha az Ügyfél a hulladékkezelést is ránk bízza, azt a jogszabályban előírt módon e tevékenység végzésére jogosult hulladékkezelőnek átadjuk - az eléektronikai hulladék megfelelő kezeléséről az Ügyfél számára tanusítványt adunk, így Ügyfeleink jogszabályi kötelezettségeiket tanusított módon teljesíthetik.

Az adathordozó fizikai megsemmisítése esetén újraértékesítési célú felvásárlás továbbra is lehetséges, de csak az adathordozó nélküli számítógépre vonatkozóan.